Batranul Stejar isi scutura cu grija frunzele de povara dulce a stropilor de roua.Patru ochi negri de margica privira speriati spre cer.
- Oare ne va vizita ploaia azi?
- Nu, micutii mei posnasi.Sunt doar stropii de roua, raspunse Batranul Stejar.
-Offf, e trista, asa-i Deyutule?
-Aha...si daca nu or fi tot stropii de roua, cred ca lacrimi i se preling pe obraji.
- Lacrimi? Tristete!?Cine plange?,intreba Stejarul privind printre frunzele-i dese.
Pe pridvorul casei, cu fata adancita intre palme, micuta orhidee albastra suspina.A mai pierdut un sufletel drag, iar in inima i se zbatea un sentiment de vinovatie; ar fi putut face mai mult...si ca de fiecare data, "acum e prea tarziu"!
-Dar ce s-a intamplat cu ea?Cunoasteti voi veveritelor, taina acestor suspine?
-O cunoastem, Batranule Stejar... A murit Blacky!
-Blacky?
- Da.Pisoiul cu blanita neagra-roscata si cu ochii de smarald.Era bolnavior de ceva vreme, si in dimineata aceasta sufletelul lui a zburat spre nori...Noi nu l-am vazut niciodata!Orhideea il tinea departe , ca sa nu ne speriem.Ea are intotdeauna mare grija de noi.
Aseara a prins-o furtuna , dar asta nu a oprit-o ca in fuga, printre stropii mari de ploaie si intunericul rece ce invaluise padurea, sa culeaga cateva crengute de pin verde si stejar pentru noi.Le-a adus cu atata veselie si ni le-a asezat deasupra cosuletului de rachita, soptindu-ne "noapte buna"!
- Si dimineata, continua Deyuta, s-a trezit sa ne intrebe daca am simtit mireasma padurii!?Dar eu, incapatanata de mine, m-am ascuns in cosulet...
-Cu mine s-a jucat, mi-a mangaiat blanita si ne-am strans de manute, chicoti Deyutu.Ne-a rugat sa fim cuminti pana se intoarce ea, si sa nu facem prea multe pozne!Si apoi...pe prag intre flori l-a gasit pe Blacky...I-a atins labuta rece, sperand sa mai simta o rasuflare, dar el era deja printre nori.
Batranul Stejar isi apleca crengile deasupra casei, mangaind cu frunzele tampla fetitei care inca suspina.
-Nu fii trista micuta orhidee albastra!In gradina visurilor este loc si pentru Blacky.Sunt sigur ca sta tupilit undeva prin iarba, asteptand lapticul proaspat pe care-l savura in fiecare dimineata.
-Stiu ca este in gradina, raspunse orhideea.Am rugat ingerasii sa-l aduca in mijlocul nostru.Pe pridvor o sa doarma ziua la soare, iar cand va venii iarna sa se ghemuiasca pe ladoiul de langa soba, ascultandu-ne povestile...
Acum trebuie sa plec.S-a facut tarziu ...Batranule Stejar, te rog cand vantul o sa-ti adie printre frunze,si de o vei intalni pe cealalta fetita cu coronita de vise impletita, sa-i spui ca din suflet mi s-au prelins lacrimi dulci citind gandurile-i intelepte!